keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Cosplaykuvan tiedottomat tiedot.

Cosplaykuvien jakaminen internetissä ja niiden esille laittaminen on erityisen yleistä, sillä onhan tämä harrastus helposti kameran avulla taltioitavissa ja digitaalisuuden aikakaudella niitä osaa levittää pikkulapsikin.

Itseäni kuitenkin häiritsee tässä se että liian usein kävelee vastaan sellaisia teoksia, joiden kuvauksesta/tai vastaavasta ollaan jätetty kokonaan pois hahmon nimi / sarjan nimi / tekijän nimi. Vaikka cosplayasun olisi tehnyt itse ja sitä itse kantaakin, niin eikö kuitenkin tulisi osoittaa jotain kunnioitusta ja ilmaista hahmon olevan peräisin jostain muualta kuin oman ompelulaatikon pohjalta? Vaikka hahmo olisikin erittäin tunnettu ja kaikki sen tietäisivät, niin ei se estä parin pikku © merkin lisäämistä. Ja jos merkki tuntuu vaikealta ja arvuuttavalta, niin voihan omistussuhteen muotoilla sanaista-arkkua hyödyntäen.

Tietojen pois jättäminen myös häiritsee tutkimustyötä, sillä usein cosplayta ollaan vertaamassa alkuperäiseen lähdekuvaan. Toisinaan se vain ärsyttää, mutta pistää miettimään että eivätkö nämä henkilöt sitten kestä kyseistä vertailua? Vai onko hahmo noussut niin pahasti päähän, ettei cosplayaaja erota sitä omasta itsestään? Kyllä, menee jo spekuloinnin puolelle mutta mistäs sitä koskaan tietää. Itse samaistun hahmoon ja imen vaikutteita sillä, ainakin omasta mielestäni, cosplaysta saa irti enemmän kun kyseessä ei ole pelkkä ulkokuori. Aivan larppaukseksi homma ei kuitenkaan mene, mutta hahmouskottavuutta tällä keinolla voi rakentaa. Tietyt hahmoille ominaiset maneerit, tottumukset ja sun muut ovat myös sovellettavissa valokuviin erityisen helposti. Tämä tekee kuvista parempia, jos ei laadullisesti niin ainakin sillä tasolla että asiaan on paneuduttu.

Takaisin tähän tietojen uupumiseen, jos vaikka pikaisesti. Joillakin sivuilla se hoituu suhteellisen helposti (esim. Cosplay.com), mutta muuten näillä sivuilla ei ole pahemmin kehuttavaa. Deviantartissa kuvauksen kirjoittaminen voi hoitua sen sijaan mallittomasti, sillä kyseinen sivu ei ole omistautunut cosplaylle vaan on taidesivusto. Siellä on hyvä valikoima cosplayta ja kiinnostavia groupeja, mutta myös joukko piittaamattomia ihmisiä sillä heitähän on kaikkialla. En itsekään ole mikään puhdas pulmunen mutta sentään yritän. Lisäksi valokuvaajat ja mallit on hyvä mainita, sillä osa "maineesta ja kunniasta" kuuluu heillekin. Emme useimmiten lillu yksin hillopurkissa, vaikka toisinaan asia näin olisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti