torstai 29. heinäkuuta 2010

black sheep

Viime viikonloppuna oli sitten Ropecon, tuo roolipelialan suurin tapahtuma.

Siitä on aina, joka kerta, jonkin sortin murinaa ettei cosplay kuuluisi millään hiivaa tuohon tapahtumaan, sillä se on roolipelitapahtuma. Ymmärrettävää tietenkin on, etteivät kaikki missään nimessä toivo näitä cosplay scenen maanvaivoiksi luettavia yaoihugrapeme-lapsukaisia. En toivo minäkään. Olisin ollut paljon onnellisempi jos Traconissakaan en olisi kuullut "LIVE YAOITA" huudahdusta ja nähnyt moista sitä viittä sekunttia kauempaa, jolloin jo suuntasin täyttä kyytiä kohti sisätiloja...

Jokaisessa scenessä on mustat lampaansa. Niin myös kuuleman mukaan Ropeconin roolipeliharrastajissa. Ainakin niin väittäisin, koska omasta mielestäni ei ole yhtään reilua mennä kieltämään ihmisiä harrastamasta cosplayta vain koska tapahtuma on rpg tapahtuma. Harrastan itse roolipelejä, larppaaminta, cosplayta ja ties mitä muutakin ja omasta puolesta hävettää, että joku on mennyt tälläisiä lausuntoja heittämään. Hävettää juuri sen takia, että mitä luultavammin käytetty argumentti on ollut täysin pohjaton. On olemassa lukemattomia roolipelejä, larppeja ym jotka pohjautuvat johonkin animeen/mangaan yms tai niissä esiintyviin hahmoihin tai maailmaan jne. Jos joku luulee tosiaan että roolipelaaminen on pelkkää D&D'tä, niin täytyy olla erityisen sivistynyt heppu tai sitten ei.

Toiseksi, tietävätkö nämä ihmiset että cosplay on saanut alkunsa juuri scifi tapahtumista, vaikka sitä tällä haavaa uskoisi? Nykyään scene on japanin vaikutuksen alainen, kuten huomattukin, mutta aika muuttaa meitä kaikkia. Toisaalta myös tuntuu, että cosplay harrastajat ovat näissä asioissa yhtä pihalla kuin räntäsateen runnomat lumiukot. Vai että Ropeconiin ei saa mennä kuin historiallisissa vaatteissa jotka sijoittuvat 1***-luvulle, tms? Siis tarkoittaako tämä, että heidän mielestään kaikki larppaajat tms. larppaavat vain historiallisia pelejä tms? Parasta lääkettä tähän kaikkeen kieltämättä olisi se, että tietämättömät jaksaisivat itseään sivistää, eivätkä he vain eläisi olettamuksiensa luomassa kuplassa.

Sitä vaan miettii, että pysyykö Ropecon elossa, jos siellä tälläistä ei niin positiivisia kommentteja pannaan toisinaan lentämään? Itse olen pitänyt Ropeconista juuri sen tähden, että roolipelit ovat niin paljon moniulotteisempia kuin useimmat muut asiat mistä on jokin scene sitten muodostunut. Mutta tälläinen tahdittomuus hieman hämmentää, sanon vain. Pitäisi antaa kaikkien kukkien kukkia.

Mutta kannattaahan sitä aina miettiä sopiiko jokin asu tapahtumaan ja sen teemaan. Ja jos Ropeconiin tullaan vain se takia, että se on "con", jossa voi pistää hetaliat ojossa pusupiiriin niin ... sitten varmasti voi miettiä onko tuleminen tapahtumaan niin välttämätöntä, jos ohjelma tai muukaan ei oikeasti kiinnosta. Hetaernut voivat jäädä toisiaan kotisohvilleen pusuttelemaan, kiitos.

3 kommenttia:

 1. Komppaan täysillä. Löysin itse tekstipohjaiset roolipelit ennen cosplayta (ja ne epäilemättä osaltaan vaikuttivat siihen, että tykästyin harrastukseen näinkin paljon) ja vaikken kovin usein larppaakaan, sekin kuitenkin kiehtoo tavallaan. Olin siis onnesta soikeana, kun ensimmäistä kertaa kuulin Ropeconista ja sinne lopulta päästyäni kuljin innoissani ohjelmasta toiseen. Oli kaikkea jännää mitä ei ennen ollut edes nähnyt, kuten vaikka hienoja pienoismalleja!

  ...mutta arvaa kestikö kauaa, kun sieltä tuli joku partasuinen veteraani vähän jakamaan mielipiteitään siitä, miten "Pokémon on kyllä ihan ookoo, mutta ei sellaiseen asuun tarvitse pukeutua!" :/ Olin iältäni vain 15 vuotta ja hämmennyin sen verran pahasti, etten osannut sanoa mitään takaisinkaan. Ymmärtäisin kyseisen henkilön närkästymisen hyvin jos olisin esimerkiksi huutanut, juossut tai ollut muuten epäasiallinen, mutta käyttäydyin mielestäni ihan tavallisesti.

  Sain kokea tuon uudestaan viime vuoden tapahtuman staffihuoneessa. Joka kerta kun sinne kavereiden kanssa astuimme, alkoi kauhea "Öhöhö kattokaa, animeteinit tulee!" -huuto ja muu vähemmän kiva kommentointi. Yhden muistan erityisen hyvin - olimme kuulemma ärsyttäviä siksi, että tapahtumassa työskentely oli meistä _kivaa_ eikä sen kuuluisi olla sitä.

  Että kiitti nyt näistä. Onko kovin suuri ihme, että tänä vuonna pysyin kaukana staffihuoneesta vaikken edes ollut pukeutunut mitenkään ihmeellisesti... Onneksi Ropeconin muu ilmapiiri on loistava ja siellä järjestettävä ohjelma kiinnostaa siinä määrin, että palaan tapahtumaan joka vuosi uudestaan.

  Ja samaten ärsyttää kyllä vähän tämä "oman skenenkin" ihmisten käsitys tapahtumasta. Roolipelaaminen =/= larppaaminen. Siihen kuuluu paljon muitakin alalajeja, tajutkaa se!

  ...ohops, anteeksi, meni näemmä vähän rantiksi. ''D Kyllä minä Ropeconista oikeasti tykkään tosi paljon, en muuten sanoisi sitä lempitapahtumakseni. Ärsyttää vain ihan julmetusti tietyt ihmiset/ennakkoluulot.

  VastaaPoista
 2. Itse en ole juuri Ropeconissa kertaakaan käynyt, mutta voin sen kuvitella a) muita coneja kahlanneena, sekä isoja että pienempiä b) itse näin tekstipohjaista roolipelausta, larppausta ja videopelialustoille suunnattua roolipelausta harrastaneena c) parissa anime-/scifi-/roolipeliseurassa käyneenä - voin niin nähdä sieluni silmin ne partaisat ukot, jotka ottavat conin järjestämisen kontolleen verenmaku suussa ja jotka katsovat sekä nuorempia harrastajia että räikeämmin harrastustaan esille tuovia ihmisiä kieroon. Ehkäpä osasyynä lienee se, että ko. scifittäjät kokevat olevansa aikuisia ja kasvaneen ohi sellaisesta hömpötyksestä kuin cosplay, ehkäpä taas siksikin, kun eivät voi sitä itse harrastaa (partaisesta olemuksesta ei haluta/uskalleta luopua ja ompelu on Paholaisen kamala koetus, ja siis pitäisi vielä poseerata kameralle?!?). Tr00!partaäijäropeltaja pelaa nopilla, korteilla ja pikku-ukoilla, katsoo vain underground-animea ja lukee kaiken myös mangana, jotta saa nipoilla siitä mikä kaikki menee hanurilleen animessa. Anime on yksinkertaisempien ja nuorempien ihmisten juttu!! Eivät ole vielä kasvaneet vaadittavaan tietoisuuden tasoon, raukkaparat.

  Vaan jos ihmisten ennakkoluulot olisivat pienemmät ja käytös kohteliasta (myös niillä hetalia-ernuilla [tosin tässä yleistän itse rumasti, ah ja voih, missä ovat hetalioijat jotka näyttäisivät mallia?]), ois kaikilla paljon mukavampaa.

  VastaaPoista
 3. Huomasin muuten Ropeconin päättäjäisissä, että pukukisan voittaja, se joku iso maalattu barbaarimies, sanoi kiitospuheessaan: "Joo, siis tää oli mun eka cossi..." ^_^

  VastaaPoista